Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Thanksgiving kyckling

Ingredienser

ca 6 port.

1 stor kyckling ca 2 kg
salt
Kockens vitpeppar malen
ca 1 ½ msk Kockens grillkrydda chili eller valfri Kockens grillkrydda
1 tsk Kockens oregano
1 tsk Kockens basilika
1 tsk Kockens timjan
smör till stekning och pensling

Fyllning
1 äpple
6-8 katrinplommon
1 stjälk bladselleri

Tillbehör
1,2–1,5 kg potatis och sötpotatis
valfri olja
Kockens svartpeppar grovmalen
brysselkål

Tranbärssås
1 dl socker
1 apelsin, saften
1 dl rödvin
225 g frysta tranbär
1-2 krm Kockens ingefära malen
2-2 ½ tsk Kockens arrowrot

Instruktioner

1. Krydda storkycklingen inuti med salt och vitpeppar. Blanda samman äppelklyftor, katrinplommon och skivad selleri och fyll kycklingen. Pensla kycklingen med smält smör. Blanda resterande kryddor och strö dem runt om kycklingen. Lägg den i en smord form.

2. Sätt in kycklingen i nedre delen av ugnen i 150-175 °C. Kycklingen ska ligga på rygg med bröstet uppåt och stek tills den är riktigt färdig, ca 1 ½-2 timmar. Låret ska lätt kunna lossas och efter stick ska det vara en klar köttsaft utan rosa inslag. Täck eventuellt över kycklingen mot slutet så den inte bränns.

3. Skrubba potatis och skala sötpotatis. Skär potatisen i jämna bitar och lägg på en bakpappersklädd plåt. Ringla över olja, blanda runt och krydda med salt och peppar. Stek i 225 °C i ca 25 minuter eller tills allt har fått fin färg och känns klart.

4. Lägg alla ingredienser till såsen, förutom arrowrot, i en kastrull och låt sjuda samman i ca 15 minuter. Red av med arrowrot utrört i lite vatten.

5. Servera kycklingen med rostad potatis, brysselkål och tranbärssås.

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.

Betyg

Vad tyckte du om receptet?