Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Kryddrik köttfärsgratäng

Ingredienser

4-5 port.

Potatismos:

ca 1 kg mjölig potatis t ex King Edvard

ca 2 msk smör

ca 2 dl mjölk

salt & peppar

1 ägg

 

Fyllning:

1 strimlad liten purjolök

500 g nöt el. blandfärs

smör till stekning

2 tsk Kockens sweet chili

2-3 tsk Kockens pizzakrydda

1 tsk Kockens chilipeppar

2 krm Kockens chili flakes

1 burk krossade tomater

2-3 tsk tomatpuré

1/2 kalv- el. grönsaksbuljongtärning

1 dl kokbar grädde

 

Garnering:

persilja

Instruktioner

  • Skala och koka potatisen.
  • Fräs purjolöken mjuk i smör.
  • Bryn färsen grynig, krydda, tillsätt purjolöken och fräs samman.  Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och grädde. Låt puttra samman i minst 5 min. utan lock och smaka av med ev. mera kryddor. Det bör vara smakrikt. Häll allti en smord ugnsform.
  • Häll vattnet från potatisen och stöt samman. Tillsätt smör och mjölk under vispning tills det blir ett luftigt mos. Rör ner ägget och smaksätt med salt och vitpeppar.
  • Spritsa eller klicka potatismoset över färsen. Så här långt kan man förbereda och vänta med gratinering.
  • Gratinera i 225° C i ca 25 min tills den har fått vacker färg. Garnera med persilja. Servera en sallad till.

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.

Betyg

Vad tyckte du om receptet?