Hummusbowl med vegofärs

Ingredienser

4 portioner

Hummus

  • 2 paket kokta kikärtor á 210 g avrunnen vikt styck
  • 2-3 klyftor vitlök
  • juice från 1 liten citron eller 1 lime
  • 1 dl flytande tahini
  • 1 tsk Kockens spiskummin malen 
  • 0,5-1 dl vatten
  • salt efter smak

Vegofärs

Övrigt

  • ca 100 g valnötter eller pinjenötter
  • 1 tsk paprikapulver eller sumak till topping
  • olivolja till servering

Instruktioner

Hummus

  1. Börja med att vispa ihop tahini, vitlök citronjuice och en liten skvätt vatten tills tahinin börjar ljusna. Det gör att tahinin tappar sin bitterhet och blir godare. Använd en mixerstav eller en blender för bästa resultat.
  2. Tillsätt kikärtor och lite vatten och mixa ihop till en jämn smet med en mixerstav eller i en blender. Tillsätt ev. lite extra vatten försiktigt tills du är nöjd med konsistensen. Ha inte i för mycket så det blir för blaskigt, för då blir det svårt att smeta ut hummusen i skålen!
  3. Smaka av hummusen med salt, spiskummin och ev. mer citronjuice.

Vegofärs

  1. Skala och finhacka vitlök och lök.
  2. Fräs löken och vitlöken tillsammans med tomatpurén och kryddorna i rikligt med olivolja tills löken har mjuknat och kryddorna doftar gott.
  3. Vänd ner vegofärsen och rör om så allt blandas. Låt stå och bli varmt så vegofärsen börjar stelna i stekpanna. Rör därefter om och hacka färsen i bitar så du får blandade oregelbundna bitar vilket ger trevligt tuggmotstånd. Rör du för mycket innan färsen hinner stelna så blir det inte alls lika bra konsistens.
  4. Häll ner vattnet och låt allt koka ihop tills du har en schysst konsistens som inte är så rinnig, men fortfarande saftig. Smaka av med salt, citronjuice och ev. lite mer kryddor.

Övrigt och montering

  1. Grovhacka valnötterna om du använder det, och rosta nötterna i en torr stekpanna tills det doftar gott och de fått fin färg.
  2. Bred ut ca 2 dl hummus utmed kanterna och botten på vanliga soppskålar. Fyll hummusskålen med ca 2-3 dl stekt vegofärs, toppa med olivolja, rostade nötter och lite extra paprikapulver eller sumak. Avnjut med rumstepererad hummus och varm färs! Passar perfekt med lite inlagda grönsaker och ett gott bröd.

 

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.

Betyg

Vad tyckte du om receptet?