Foto: Johan Persson. Recept: Marie Lingstedt. Styling: Fia Arosenius Ahlanzberg

Fläskdumplings med plommonsås

Ingredienser

4 port.

Knyten

300 g rimmat fläsk i små bitar

4 bitar vårrulledeg 25×25 cm

3 salladslökar

1 krm Kockens vitpeppar

0,5 krm Kockens kryddpeppar

1 ägg

Lite salt

Olja till fritering

 

Plommonsås

1 dl ljus sirap

2 tsk riven ingefära

2 tsk citronsaft

8 plommon

1 msk vatten

0,5 krm Kockens chili habanero

Instruktioner

Plommonsås och knyten

1. Kärna ur plommonen dela i mindre bitar och koka upp dem med vatten i cirka 3 minuter.

2. Tillsätt sirap, ingefära, citronsaft och chilin. Koka några minuter till och ställ att svalna.

3. Stek fläsket lätt och låt rinna av, blanda med salladslöken, äggulan och kryddorna.

4. Dela varje ark av vårrulledegen i 4 bitar. Lägg en matsked av fyllningen på degen, pensla kanterna med äggvitan och tryck ihop till knyten.

5. Hetta upp oljan till cirka 190 grader och fritera knytena tills de får färg. Låt rinna av på papper.

Servera med plommonsåsen och något grönt.

 

Tips! Lägg i en bit bröd i oljan. När den är gyllenbrun är oljan lagom varm.

Obs! Stäng av fläkten när du friterar och ha ett lock nära till hands.

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.

Betyg

Vad tyckte du om receptet?