Chana Masala – kikärtsgryta

Ingredienser

  • 2 tetror med kikärtor inkl. kikärtsspad á 400 g st
  • 2 gula lökar
  • 2 msk färsk riven ingefära
  • 4 klyftor vitlök
  • 0-2 gröna chilis (efter tycke och smak!)
  • 2 Kockens lagerblad
  • 1,5 tsk hela spiskumminfrön (eller 1 msk mald spiskummin, vilket smakar lite mindre därav större mängd) från Kockens
  • 1 msk Kockens curry 
  • 1 msk Kockens garam masala
  • 1 msk Kockens chilipulver (kan bytas ut mot milt paprikapulver om man vill ha en mindre stark gryta)
  • 2-4 msk vatten
  • 1 msk socker
  • 1 msk japansk sojasås
  • 1 msk grönsaksfond
  • 4 färska tomater eller 1 burk hela tomater á 400 g
  • 1,5 krukor färsk koriander
  • juice från 1 lime
  • 1/2 dl rostad lök
  • Rapsolja till stekning
  • Salt efter smak

Friterade tortillabröd

  • 8 tortillabröd medelstorlek
  • Rapsolja till fritering
  • Flingsalt

Raita

  • 2 dl turkisk havreyoghurt eller sojayoghurt
  • 1/2 kruka färsk koriander
  • 1 liten riven vitlök
  • Salt och peppar efter smak

Instruktioner

Chana Masala

  1. Börja med att skala och hacka löken, skala och riv vitlöken och ingefäran, skölj och skiva ev. färsk chili. Skölj och hacka de färska tomaterna om du använder sådana, eller häll upp de hela burktomaterna i en skål och mosa dem med händerna om du använder burktomaterna.
  2. Det underlättar också om du mäter upp alla torra kryddor och lägger dem på ett fat innan du börjar laga maten så du slipper hålla på med en massa burkar medan du rör om i grytan.
  3. Hetta upp rikligt med rapsolja i en tjockbottnad gryta, gärna en gjutjärnsgryta. Lägg ner de hela spiskumminfröna och lagerbladen och låt dem fräsa med en liten stund medan oljan värms upp. Om du använder mald spiskummin så ska du inte ha ner den nu då den kan brännas.
  4. När de hela kryddorna fått ge smak till oljan vänder du ner den gula löken med lite salt och steker tills den börjar brynas på medelhög värme.
  5. Sänk värmen till medelvärme och slå i alla de torra kryddorna, den färska chilin, samt den rivna ingefäran och vitlöken. Rör om och späd ut kryddorna med lite vatten, precis bara så mycket så det blir en kryddpasta som du kan fräsa. Detta förhindrar kryddorna, vitlöken och ingefäran från att brännas samtidigt som du fräser dem och väcker deras smaker. Låt fräsa 1-2 minuter.
  6. Häll i tomaterna, sockret, sojasåsen och grönsaksfonden och rör om. Låt koka upp och sedan koka på låg-medelvärme i ca 30-45 minuter tills tomaterna löst upp sig och alla smaker gått ihop. I det här stadiet kan såsen med fördel koka så länge du hinner. Ju längre desto godare, men kom då ihåg att spä såsen med lite vatten då och då så den inte kokar torrt.
  7. När du är nöjd med såsen så häller du i kikärtorna och allt spad från tetrorna. Låt koka upp och sedan koka i ca 10 minuter till så du får en tjock och krämig sås.
  8. Smaka av med salt och chilipulver och rör sedan ner 1,5 kruka färsk koriander och pressa ner juice från 1 lime. Ta av från spisen och servera genast.
  9. Servera med friterade tortillabröd och raita. Du kan också ha ris och sallad till om du vill!

Friterade tortillabröd

  1. Hetta upp en stekpanna med rikligt med rapsolja. Fritera tortillabröden gyllenbruna på bägge sidorna, ett i taget. De kommer att puffa upp i oljan och bli lite lika tunna naanbröd.
  2. Salta dem lätt när du fiskat upp dem ur oljan och låt dem rinna av på hushållspapper medan de övriga bröden friteras.

Raita

  1. Skala och riv vitlöken och finhacka koriandern. Blanda ihop med havreyoghurten och smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt 20 min innan servering!

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.

Betyg

Vad tyckte du om receptet?