Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Ägg i bo med ansjovis

Ingredienser

6 port. Del av buffé

1 förpackning vårrulledeg 10-12 cm i diameter eller kyld filodeg
ägg till pensling
½ mindre purjolök
6 hårdkokta ägg
125 g ansjovisfiléer
1 liten hackad rödlök
½ dl crème fraiche
½ dl majonnäs
1 tsk Kockens curry
½ dl hackad dill/gräslök
salt
Kockens svartpeppar grovmalen

Instruktioner

1. Tina vårulledegplattorna (om de är större, skär ut kvadrater anpassat till formarna). Lägg 2-3 degplattor, beroende på hur tjocka de är, omlott i stadiga muffinsformar eller i en muffinsplåt och tryck ner dem till små skålar. Pensla med lätt uppvispat ägg. Grädda dem i 175 °C, mitt i ugnen,5-7 minuter eller tills de har blivit spröda och fått fin färg. Låt kallna.

2. Strimla purjolöken på längden.

3. Skär väl avrunna ansjovisfiléer i mindre bitar. Blanda i resterande ingredienser till en röra. Skär av ca 1/3 av äggen, hacka och vänd ner i röran. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer curry.

4. Vid servering läggs strimlad purjolök i ”bona”. Fördela äggröra och toppa med resterande ägghalvor. Vrid eventuellt några varv på pepparkvarnen över äggen.

Produkter i receptet

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.

Betyg

Vad tyckte du om receptet?

Kontakta oss!