Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Mandel marängtårta

Ingredienser

12 portioner

Maräng

4 äggvitor

2 ½ dl socker

Mandelbottnar

500 g mandelmassa

1-2 tsk Kockens kanel malen eller kardemumma malen

3 äggvitor (spara 1 äggula)

Fyllning

ca 1 apelsin

½ dl socker

25 g smör

3/4 msk majsstärkelse

3 äggulor

ev. citronsaft

Fyllning

ca 7 dl vispgrädde

ca 1 ½ l valfria bär

vit choklad

Instruktioner

  1. Marängbotten: Vispa äggvitor och socker i en skål över sjudande vattenbad tills det blir en fast och blank maräng.
  2. Rita 2 ringar på en bakpappers klädd plåt ca 20-21 cm i diameter. Spritsa eller klicka ut smeten i ringarna. Grädda dem i 125 °C i ca 1 ½ timme, stäng av värmen och låt eftertorka. Låt svalna. Förvaras i tätslutande burk.
  3. Mandelbotten: Riv mandelmassan grovt och blanda med äggvitan och kryddor till bredbar konsistens. Markera tre bottnar på bakplåtspapper i samma storlek som marängbottnarna. Bred ut smeten jämnt i dessa. Grädda i 175 °C i ca 12-14 minuter eller tills de har fått svagt gulbrun färg.
  4. Apelsinfyllning: Blanda rivet skal med saft från apelsinen och koka upp med socker och smör. Blanda ut majsstärkelsen med lite vatten och rör ner i den varma vätskan, låt koka upp.
  5. Vispa samman äggulorna och rör ner dem i vätskan. Sjud upp under kraftig omrörning tills krämen tjocknar och låt svalna, rör om då och då. Tips: Känns krämen lite tjock så späd med lite citronsaft eller apelsinsaft.
  6. Varva bottnar med vispad grädde, bär och apelsinkräm. Toppa med bär och hyvlad vit choklad!

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.

Betyg

Vad tyckte du om receptet?

Kontakta oss!