Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Kycklinggratäng med bacon

Ingredienser

ca 4 portioner

4 port. kokt ris, pasta eller annat önskat tillbehör

500-600 g kycklinglårfilé eller kycklingfilé
Kockens grillkrydda Original

Sås
½ buljongtärning (grönsak, kött eller höns)
3 dl valfri kokbar grädde
1 tsk Kockens örter Provencal
1 krm Kockens vitpeppar malen
ljus snabbredning

Topping
3 väl mogna tomater
140 g bacon, gärna alspånsrökt

Instruktioner

1. Dela filéerna i 2-3 delar på längden, beroende på del av kyckling. Krydda dem med grillkrydda och bryn dem runt om i smör i het panna.
2. Bottna en ugnsfast form med kokt ris eller valfritt tillbehör. Fördela kycklingen över.
3. Blanda samman alla ingredienserna till såsen, förutom redningen, i en kastrull. Låt den koka upp under omrörning och puttra samman 5-10 minuter. Red av till önskad konsistens.
4. Häll såsen över kycklingen i formen. Grädda i 200°C i ca 15 minuter.
5. Stek grovt hackat bacon, låt rinna av på hushållspapper och tärna tomaterna. Ta ut formen och strö över tomat och baconbitar. Sätt in den i ytterligare 10-15 minuter, tills kycklingen precis är genomstekt. OBS! Testa alltid – olika tillagningstider beroende på del av kyckling och storlek.
Servera en sallad till.

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.

Betyg

Vad tyckte du om receptet?

Kontakta oss!