Gör matsvinn till matvinn

Vi slänger otroligt mycket mat och matavfall i Sverige. Faktiskt så mycket som 938 000 ton om året, bara i våra hushåll. Visst smakar det inte så bra att säga det högt? Allt är såklart inte sådant vi kan eller ska äta, men upp till 50% av allt vi slänger åker i soptunnan i onödan. Men med lite finurlighet och rätt kryddning kan man ta tillvara mycket mer av råvarorna. På sätt som man kanske inte riktigt tänker på i första hand. Vi kallar det matvinn.

Kom igång och matvinn

Vad är det då för tricks man kan ta till för att bli mer hållbar i köket undrar du? Jo, det är att tänka lite utanför boxen. Att ändra sin uppfattning om vad som duger att äta, baka och laga mat på. En gammal banan? Guld värd. Spadet från kikärtsburken? Magisk bakningsingrediens. Rotfruktsskal? Snacksvänligt!

Smarta matvinnsrecept

Sugen på att testa något nytt? Här har vi samlat några enkla recept med ingredienser som många bara slänger i soporna, slasken eller komposten. Och vi lovar – de är alla supergoda med rätt smaksättning och kryddning!

Krispiga potatisskalschips

Spara skalen och testa de här fantastiskt goda chipsen. Kryddade precis som du vill!

Kardemummadoftande bananbröd

Har du bruna bananer? Det gör brödet som godast.

Kikärtsmaränger med kanel

Oavsett om du vet vad ”aquafaba” betyder eller inte kommer du älska det efter den här desserten.

Laga mer växtbaserat

Att äta mer från växtriket har stor positiv påverkan på miljön – även om det bara gäller några dagar i veckan. Och när man väl upptäckt sina favoritrecept bland de växtbaserade rätterna är det enkelt att göra det till en vana. Vill du ha lite inspiration och börja laga mer smakrik växtbaserad mat? Hitta fler supergoda recept i vår receptbank.

Schyssta kryddor i köket

Genom att välja kryddor med Fairtrade-märkning gör du ett bra val för både miljön och odlarna. I vårt sortiment hittar du flera Fairtrade-märkta kryddor.

Hållbarhet på Kockens

Nyfiken på vad vi på Kockens gör för att minska vårt avtryck på miljön? Här kan du läsa mer om vårt hållbarhetsarbete.

Vårt recept för hållbarhet

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.