Saffrans äppelpizzor med smak av kanel

Ingredienser

4 stycken

Pizzadeg:

25 g jäst

1 ½ dl mjölk

1 dl vatten

½ g Kockens saffran

½ dl strösocker

½ tsk salt

50 g rumstempererat smör

ca 6- 7 dl vetemjöl

Fyllning:

200 g mandelmassa

75 g rumstempererat smör

2 msk strösocker

1 ägg

2-3 st. små röda äpplen

1 ½ tsk Kockens kanel malen

2 msk strösocker

50 g smör

Topping:

1 dl russin

Garnering:

Mandelspån

Instruktioner

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölk och vatten och rör ner saffran i vätskan. Häll vätskan över jästen, rör om. Tillsätt socker, salt och smör.
  2. Tillsätt vetemjöl lite i taget och arbeta in efter hand. Arbeta degen smidig i ca 5 minuter, gärna med maskin. Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats i ca 30 minuter.
  3. Gör fyllningen enligt följande: Riv mandelmassan fint och placera i en bunke. Vispa i smör, socker och ägg med en elvisp.
  4. Tag upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela degen i 4 stycken lika stora delar. Forma varje del till en bulle. Kavla ut varje bulle till en ½ centimeter tjock pizzabotten.
  5. Placera bottnarna på bakplåtspappersklädda plåtar.
  6. Bred ut fyllningen över bottnarna men lämna en kant runt om.
  7. Kärna ur äpplena och skär dem i skivor eller rundlar och fördela på pizzabottnarna. Blanda samman kanel, socker och strö blandningen över pizzorna.
  8. Klicka ut smöret över och toppa med russin avsluta med mandelspån. Grädda, 225 grader, strax under ugnens mitt i ca 15 minuter. Tag ut och garnera med kryddgrönt.

Servera med grädde eller glass.

Produkter i receptet

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.

Betyg

Vad tyckte du om receptet?

Kontakta oss!