Glutenfria minipajer

Ingredienser

Pajdeg

3 dl Lailas Blå Mjölmix

125 g kylskåpskallt margarin (margarin krävs för att degen ska hålla ihop, smör fungerar inte)

¼ tsk salt

2 msk kallt vatten

Fyllning

5 gula lökar

3 msk smör

2 tsk Kockens timjan

4 ägg

3 dl mjölk

1 dl vispgrädde

2 dl riven vällagrad prästost

2 tsk dijonsenap

100 g urkärnade Kalamata oliver

¾ tsk salt

½ krm svartpeppar

ca 1 dl blandade örter, vi gillar kombinationen av timjan, gräslök, persilja

 

Instruktioner

  1. Blanda mjöl, margarin och salt med händerna i en bunke tills degen börjar smula sig. Tillsätt vatten och knåda ihop till en smidig deg. Låt degen vila i kylskåpet ca 20 min.
  2. Skala och skiva löken tunt, använd gärna mandolin. Smält olja i en stekpanna och stek löken på svag värme i ca 30 minuter. Rör om då och då. Stek löken tills den är helt genomskinlig och mjuk. Tillsätt timjan och fortsätt stek på låg värme i ytterligare 10 minuter.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Kavla ut degen på ett mjölat underlag och tryck sen ut i minipajformer. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalen i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  5. Vispa äggen lite lätt. Rör sen ihop med mjölk, grädde, ost, senap, salt och svartpeppar.
  6. Hacka oliverna.
  7. Fördela löken och oliverna i pajformerna och häll sedan över äggblandningen.  Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter.
  8. Vid servering toppa pajerna med finhackade färska örter.

Recept av

@dietistensval

Dietistens val - Caroline & Johanna

Leg. dietister Receptkreatörer och föreläsare Kokboksförfattare till: Dietistens val 2020 & Grönare middagar 2021

Produkter i receptet

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.

Betyg

Vad tyckte du om receptet?