Glutenfria frallor med solrosfrön

Ingredienser

12-14 stycken

1 jäst för matdegar
50 gram smör
ca 10 dl Lailas blå Mjölmix
3 dl mjölk
2 dl tjock yoghurt
1 dl solrosfrö
1,5 msk honung
2 tsk salt

1 ägg
vallmofrön

Instruktioner

  1. Smält smör i en kastrull, ta bort från plattan och häll i mjölk och låt bli fingervarmt/37 grader. Smula jästen i en bunke, häll vätskan ovanpå och rör runt tills allt blandats. Rör i honung och salt, och därefter yoghurt och mjölmix. Arbeta ihop allt med exempelvis degkrokar. Degen ska börja bli smidig och släppa från kanterna en aning – men fortfarande vara rätt kladdig. När den jäser kommer degen bli mer fast, och det går bra att tillsätta mer mjöl efteråt om det skulle behövas (istället för tvärtom då frallorna blir torra). Rör till sist ner solrosfrön och låt degen stå övertäckt i minst 30 min för att jäsa.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda en kort stund. Forma runda frallor av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 30 min övertäckt.
  3. Om frallorna blivit lite platta i sin from och man ”buffa” upp dom. Sätt ugnen på 220 grader. Vispa upp ett ägg och pensla bullarna med detta och strö på vallmofrö. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter tills frallorna börjar bli bruna och är genomgräddade.

Produkter i receptet

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.

Betyg

Vad tyckte du om receptet?

Kontakta oss!