Glutenfri påsktårta

Ingredienser

Tårtbotten
4 ägg
Strösocker
Lailas blå Mjölmix
2 tsk bakpulver
Smör och Mjölmix till formen

Lemon curd
50 g smör
2 dl strösocker
2 citroner
2 äggulor

Vaniljkräm
3 äggulor
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl mjölk
1 ½ msk majsstärkelse
1 ½ msk strösocker
2 msk vaniljsocker

Fyllning och garnering
8 dl vispgrädde
Lemon curd
Vaniljkräm
Gul hushållsfärg
Påskgodis

Instruktioner

  1. Tårtbottnen görs med principen ”tre lika”. Ta fram tre likadana glas. Knäck äggen i ett av glasen. Fyll nästa glas med lika mycket strösocker och det tredje glaset med lika mycket mjölmix. Blanda ner 2 tsk bakpulver i glaset med mjölmix.
  2. Vispa äggen och strösockret vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner mjölmixen blandad med bakpulver och vänd försiktigt ihop till en smet.
  3. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, mjölad med mjö
  4. Grädda tårtbottnen i nedre delen av ugnen i 175 graders ugnsvärme i 30-40 minuter. Känn efter med en sticka att kakan är färdig, stickan ska vara torr. Låt svalna och skär sedan kakan i tre tå
  5. Gör lemon curden till fyllningen: Skrubba citronerna och riv skalet från en citron fint. Pressa ur totalt 1 dl saft ur båda citronerna. Koka upp citronsaft, de rivna citronskalen, socker och smör i en kastrull. Vispa ner äggulorna i kastrullen och låt sjuda under vispning tills det tjocknar, ca 5-10 minuter. Låt svalna.
  6. Gör vaniljkrämen: Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen utom vaniljsockret i en kastrull. Låt sjuda under vispning tills krämen tjocknar. Låt svalna och rör sedan ner vaniljsockret. Ställ kallt en stund.
  7. Vispa grädden.
  8. Lägg den nedersta tårtbottnen på ett tå Blanda lemon curden med lite av den vispade grädden och bred den över bottnen. Lägg på nästa tårtbotten och bred över vaniljkrämen. Droppa i några droppar gul hushållsfärg om du vill ha vaniljkrämen gulare.
  9. Lägg på den sista bottnen och bred ut ett tunt lager grädde över hela tå
  10. Färga resten av den vispade grädden med gul hushållsfärg till önskad gul nyans. Spritsa grädden i ytterkanterna ovanpå tårtan och runt tårtans kanter. Garnera med valfritt glutenfritt påskgodis i mitten av tårtan.

Produkter i receptet

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.

Betyg

Vad tyckte du om receptet?