Glutenfri äppelkaka med kardemumma

Ingredienser

1 kaka

150 g smör
180 g (2 dl) strösocker
3 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk Kockens kardemummakärnor
190 g (3 1/2 dl) Lailas blå mjölmix
15 g (1 msk) vispgrädde
Smör och Lailas blå mjölmix till formen

Fyllning:
3 äpplen
3 msk strösocker
1 1/2 tsk Kockens kanel
1 tsk Kockens kardemummakärnor

Instruktioner

  1. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp.
  3. Mortla kardemummakärnorna (totalt 2 tsk) och blanda hälften av kardemumman med bakpulver och glutenfri mjölmix i en bunke.
  4. Rör ner mjölblandningen i smeten tillsammans med vispgrädden och det smälta smöret.
  5. Bred ut smeten i en smord form med löstagbar kant (24 cm i diameter) mjölad med mjö
  6. Skala och skär äpplena i tunna klyftor.
  7. Blanda strösocker, kanel och resten av de mortlade kardemummakärnorna på ett fat och vänd äppelklyftorna i sockerblandningen.
  8. Tryck ner äppelklyftorna i smeten tätt intill varandra.
  9. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 graders ugnsvärme i ca 40 minuter. Känn efter med en sticka att kakan är färdig, stickan ska vara torr.

Servera gärna äppelkakan med vispgrädde.

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.

Betyg

Vad tyckte du om receptet?